10 razloga da posetite Vršac

Tamo gde se ogranci gorostasnih Karpata susreću sa nepreglednom ravnicom, padine Vršačkih planina šuruju sa suncem, a uzdahe neobranog grožđa i mirisne ukuse vina pobuđuje neukrotiva košava. Tamo gde katkad doćarlija i dah srpske Sahare i Deliblatske peščare, šćućurila se varoš. Podno brega. Druguje sa Rumunijom. Grli Banat.

Vršac grad

Zašto posetiti Vršac?

   1. JER JE VRŠAC GRAD VINA I VELIKANA 

  U istorijskim spisima prvi put se pominje 1427. kao Podvršan. Nazivi su se malko menjali, ali se vrh zadržao do danas. Zovu ga i Sterijin grad, po ocu srpske drame, Jovanu Steriji Popoviću. Opravdano svakako, no možda malčice nepravedno prema drugim znamenitim Vrščanima – slikaru Paji Jovanoviću, velemajstoru Bori Kostiću i poeti Vasku Popi, koji se rodio u obližnjem seocetu Grebencu.

  Najčuveniji je po svojim prostranim i izdašnim vinogorjem, koje je rađalo još u doba Dačana i rimske vladavine. Piću bogova ostao je večno veran. Svakog septembra domaćin je manifestacije Dani berbe grožđa, koje su meštani simpatično krstili u Grožđebal.

  Danas živi u bogatstvu različitih nacionalnih zajednica, kultura i vera. U miru i slozi. Uspeo je, nekim čudom, da obuzda svakojake ćudi. Srdačni su, opušteni i nasmejani Vrščani. Vidi se, vole svoj grad. Čist je i uređen. Mnogi bi se mogli ugledati.

  2. JER VAS GRADSKE LEPOTICE OČARAVAJU NA SVAKOM KORAKU

  U doba kada su kultura i sve starinsko tureni u zapećak, Vršac neguje svoju baštinu. Naročito arhitekturu. Nema nebodera niti goropadnih staklenaca. Sve je skladno i ljupko. Moglo bi se čak reći, poetično. Milina je šetati i razgledati. Među najvelelepnijim zdanjima su Vladičanski dvor Banatske eparhije iz 1750., koja je posle obnove poprimila neobarokni i neorenesansni izgled, i neogotska Gradska kuća (Magistrat). Nikako ne propustite da se popnete do Apoteke na stepenicama. Barokna građevina u kojoj je 1784. godine otvorena prva vršačka apoteka Kod spasitelja. Među najstarijima je u Srbiji. Meštani tvrde, šesta po krštenici.

  Etnička raznolikost izrodila je i bogatu versku arhitekturu. Saborni hram Svetog oca Nikolaja, iz druge polovine XVIII veka, najstariji je pravoslavni hram u Vršcu. Rimokatolička crkva Svetog Gerharda iz druge polovine XIX veka. Imponzantna neogotska bogomolja sa tornjevima koji dodiruju oblake. Nesumnjivo dominira gradom. Rumunska pravoslavna crkva, izgrađena početkom prošlog veka. Povelika i živopisna, spolja. Nismo ušli, kao ni u katoličku. Obe su zatvorene. Da li smo se ukazali u nepravo vreme ili svoja vrata otvaraju samo za posebne prilike, nismo uspeli da doznamo. Šteta. Unutrašnjost obe mora da je podjednako raskošna.  

  Vršac ulica

  Na glavnom trgu je zdanje gde je boravio Karađorđe. Na povratku iz Rusije, u ranim danima meseca jula 1817. smestio se tajno u Štengerevoj gostionici. U žurbi, u duhu večitog ustanika, račun ne plati novcem, već ostavi dve srebrne kubure. Gostionica je otišla u istoriju, ali zgrada čuva uspomenu na Crnog Đorđa, njegovom slikom i nazivom Dva pištolja.

  3. JER GRADSKI MUZEJ BAŠTINI DELA SLAVNOG REALISTE

  Muzej Vršac

  Smešten je u zgradi Konkordija, sa stilskim obeležjima klasicizma. Osnovan je 1882. Veliku zahvlanost duguje istraživaču, učitelju i publicisti Feliksu Milekeru, koji je dao značajni doprinos muzejskoj zbirci. Atmosfera topla, nesterilna kao u većini zdanja koja čuvaju kulturno blago. Društveni i kulturni život grada predstavljen je zbirkom Hronika. Dve sobe sa delima Paje Jovanovića. Čuveni “Vršački triptih” i portret Aleksandra Karađorđevića u prirodnoj veličini, naslikan par godina pre atentata u Marselju, i još nekoliko portreta znamenitih ličnosti, kao i autentična paleta boja kojom se služio realista svetskog glasa. Izložene su i arheološka i etnološka zbirka, a uskoro će biti predstavljeno i oružje. Muzejski prostor u zgradi Konkordija nije veliki, ali je postavka veoma zanimljiva i pitka.   

  Galerija

  4. JER U NJOJ JE STVARAO STERIJA

  Podigao ju je Sterijin brat Đorđe u drugoj polovini XIX veka na temeljima stare, u kojoj je rođen Jovan. Autentični nameštaj, klavir i pisaći sto za kojim su nastala “Pokondirena tikva”, “Zla žena”, “Kir Janja”, i “Laža i paralaža”. Izloženi su i pojedini izvorni rukopisi, fotografije i portret Sterije, delo Uroša Predića, još jednog majstora realizma.

  Kuća Sterije Popovića

  Bio je veliki rodoljub i intelektualac, slobodoljubiv. Zaslužan je za osnivanje Narodnog muzeja i Društva srpske slovesnosti, preteče Akademije nauka i umetnosti. Živi kroz svoja neprolazna dela. Možda je i sasvim pravedno što se Vršac zove i Sterijin grad.

  U Sterijinu kuću ne ulazi se tek tako. Broj telefona osobe koja će vas pustiti unutra istaknut je na vratima. Dok čekate ključonošu, nemojte zgubidaniti. Prvi komšija je vinski podrum. Zavirite, deluje baš vinski.   

  5. JER JE GRADSKI PARK BOTANIČKA BAŠTA

  Rađen je po uzoru na francuske i engleske parkove, mešovitog pejzaža. Brojne vrste listopadnog i zimzelenog drveća, ukrasno grmlje i raznobojno cveće. Klupice za odmor, dečje igralište, fontana, i starinski kafić sa velikom terasom. Na ulazu stoji upozorenje: “U slučaju pojačanog vetra, ne ulazite”. Eh, šta li pojačano podrazumeva ovde gde povazda zviždi i fijuče.

  Polja Vršca

   6. NA BS VRŠAC MOŽETE PLATITI IPS KODOM

   Vršac krije mnogo čuda, od božanstvenog vina, preko umetničkih dela, pa do današnjih modernih čudesa. Recimo, na NIS Petrol benzinskoj stanici Vršac možete platiti gorivo i druge kupljene stvari i ako ste zaboravili novčanik. Dovoljno će biti da na svom telefonu pokrenete aplikaciju vaše banke i da odaberete opciju “IPS pokaži”. Vaš telefon će, potom, generisati QR code koji će radnik na kasi očitati i iznos za plaćanje skinuti direktno sa vašeg računa.

   IPS plaćanje

   I praktičniji i brži način kako biste što pre nastavili vaš obilazak preostalih vršačkih lepota.

   7. JER SE U VRŠCU KALE NAJBOLJI LETAČI

   Dok znatiželjno ispitujemo svaki ćoškić, neprestano nadleću avioni. Nema bojazni. Znamo da su naši. Vršac je poznat po Vazduhoplovnoj akademiji. U njoj se bruse oni naši vrsni piloti što letelicu prizemljuju neosetno, kao u paperje. Nismo pitali za nebeski krug iznad grada. Drugi put.

   Panorama Vršca

   8. JER JE NA BRDU MISA UREĐENI VIDIKOVAC

   Stiže se kolima ili stepenicama iz samog grada. Lepo je sređen sa klupicama za druženje ili osamu. Na platou je kapela Svetog krsta (križa), najstariji katolički hram u Banatu, iz dvadesetih godina XVIII veka. U blizini je Crkva Svetog Teodora, staza zdravlja, klub ekstremnih sportova, a malo više, Vršački zamak.

   9. JER JE DONŽON KULA NEKAD ŠTITILA VRŠAC

   Do parkinga ćete lako, a posle malo pešačenja, kroz šumicu. Uživaćete. Ne, nije ga podigao Đurađ Branković, već ugarski kraljevi, i ne u XV, već u XIV veku, uporan je naš domaćin-vodič, istoričar. Potkrepljuje tvrdnju činjenicom da se nekadašnje utvrđenje pominje u spisima još 1323. godine. Ima bliznakinju, sitno mlađu, u Čakovu, rodnom mestu Dositeja Obradovića. Najočuvanija je Donžon kula, visine 20 metara. Često je krase i umetničke postavke. Pogled bi odavde trebalo da puca…ali ne baš. Zaklanja ga ogromni repetitor. Mogao se postaviti na neki drugi obližnji brežuljak.

   Vršačke planine

   10. JER JE SELO GUDURICA VINSKI RAJ

   Udaljeno je petnaestak kilometara od grada. U vinogorju, naravno. Zovu ga Evropa u malom. Udomljava 14 nacija. Vinarija je pregršt. No, kao svaki drug na drumu, biramo onu tek u povoju, Za svoju dušu. Pa ako je za gazdinu, biće i za našu. 

   Pijuckamo domaće vince na posebno izrađenoj garnituri od burića, okruženi muljačom, presom i drugim vinskim oruđem. Iznosi se i meze – kobasice, dimljene đakonije, domaći ajvar, turšija, i hleb premazan mašću i posut alevom paprikom. Zaboravljeni ukus detinjstva. Kraj je bogomdan za vino. Osunčane padine, zemlja pogodna za voće i vinovu lozu i ruža vetrova. “Bolest odlazi”, kažu gazde koji se ponose svojim zdravim grožđem koje se mnogo manje prska nego u drugim krajevima zemlje. Zahvalni su vetrovima. Pred polazak zasladismo se štrudlom i pitom od višanja. Baš su se potrudili dobri domaćini. Sjajno vinsko popodne. Još da su zasvirali tamburaši. Biće prilike.    

   Vinarija Gudurica

   U povratku, sunašce zalazi u daljini, a vetar tek počinje da razigrava pomalo usnule vetrenjače. Velike i brojne. “Vršac, lepa varoš”, tepao mu je Sterija. Više nego saglasni. Ovekovečio ga je kistom maestralni Paja, a opevao jezgrovito i sebi svojstveno “umalo” Vrščanin, Vasko:  

   U vinogradarevoj ruci
   Pruženoj iz oblaka
   Zlatan grozd
    
   U jednom zrnu kula od kukuruza
   U drugoj čarobni Breg
   U trećem ravnica majka…
    

   ručak u Vršcu

    

   Korisni saveti za put:

   • Ponesite kapče il’ maramče (naročito ako držite do frizure), razduva se očas.  
   • Preporučljiva je udobna, ravna obuća.
   • Bočica vode je uvek dobrodošla, naročito kada otopli.
   • Ne nosite dron – svuda je No Fly Zone iliti po srpski – zabranjena zona.
   • Ali “ponesite” dovoljno vremena da natenane uživate u prelepoj arhitekturi.